چاپ داغی چیست؟
چاپ داغی با نام دیگر چاپ طلاکوب نیز خوانده میشود و به شیوه لترپرس صورت میگیرد. این نوع چاپ عموما بر روی سطوحی از قبیل سر رسید، کیف مدارک، تقویم، جلد پایان نامه های دانشجویی، جلدعابر بانک و … اانجام میشود. در چاپ دیجیتال معمولی رنگها حالت براقیت (طلایی و نقره ای) و ندارند. برای ایجاد یک نمونه خلاق و خاص در طراحی و تبلیغات، میتوان از این چاپ به عنوان یک چاپ تکمیلی استفاده کرد. برای نمونه برای چاپ کارت ویزیت به منظور خاص شدن برند یک شرکت، می توان از این نوع چاپ استفاده کرد.
چاپ داغی به رنگهای مختلف از جمله طلایی، نقرهای، آبی، قرمز و… در بازار موجود است و بصورت فرو رفتگی و برجستگی بوده و نوعی درخشندگی دارد که بیشتر توجه مخاطب را به خود جذب مینماید. از این رو میتوان برای چاپ مطالب مهم از آن استفاده نمود. از آنجا که هزینه این نوع چاپ بیشتر از چاپهای دیگر است، لذا چاپ تمامی محتواها به این روش، هزینه زیادی خواهد داشت به همین جهت عموما برای جلد و پوستر انجام میشود.
انواع چاپ داغی:
چاپ دستی:
چاپ داغی به روش دستی به منظور کارهای با تیراژ پایین صورت میگیرد. در این روش ابتدا حروفچینی انجام میشود و حروف در کنار هم قرار میگیرند تا کلمه مورد نظر چاپ شود. سپس یک لایه نازک از ورق مخصوص چاپ داغی را روی جلدی که میخواهند طلاکوب شود، قرار داده و با پایین آوردن اهرم دستگاه چاپ داغی و فشار بر روی کاغذ طلایی و جلد، روی جلد حروف بوسیله ورقه نازک ایجاد میگردد.
چاپ ماشینی:
برای چاپ ماشینی از دستگاههای خاصی استفاده میشود که به واسطه آن میتوان حدود بین 100 تا 600 جلد را در طی روز طلاکوب نمود. در چاپ داغی دو زبان فارسی و لاتین به همراه علامتها چاپ میشود. در دستگاههای چاپ داغی از سیستم خنک کننده الکترونیکی و هوا برای ترمال هد استفاده میشود. از این جهت دستگاه برای تک جلدسازها ابزار مناسبی به شمار میروند. در برخی از دستگاههای میتوان بر روی کاغذ، مقوا گلاسه، لیبل پشت چسب دار، چرم، پارچه و هر گونه جنس صاف و منعطف استفاده نمود.
روش تهیه فایل چاپ داغی:
قبل از هر چیزی باید در نظر داشت که اصطلاح طلاکوب به این خاطر به فویل استمپ تلقی می شود که گذشته از ورق طلا برای این منظور استفاده می شده است ولی امروزه از انواع فویل های متالایز یا پیگمنتی در این تکنیک استفاده می شود که می توانند رنگ ها (طلایی، نقره ای، مسی، قرمز،آبی و هر رنگ دیگری) و جلوه های (صدفی،رنگین کمانی، بافت چوب یا چرم و ...) متفاوتی داشته باشند.
سیستم طلاکوب را از دو منظر می توان مورد بررسی قرار داد:
تفاوت در ساختارو عملکرد:
سیستم روتاری (Rotary) یا دوار
سیستم فلت (Flat bed) یا تخت
تفاوت در نحوه الصاق:
سرد (Cold 2Foil Stamping)
گرم (Hot Foil Stamping)
انتخاب هر کدام از سیستم ها بستگی به نیاز مشتری دارد. و باید با توجه به اولویت های مورد نظر، ساختار و نحوه الصاق آن را انتخاب کرد. این اولویت بندی می تواند بین کیفیت، سرعت، صرفه اقتصادی و عوامل این چنینی صورت گیرد.
سیستم روتاری و تخت:
امروزه طلاکوب چندرنگ به صورت in-line در ماشین های ترکیبی بسیار رایج شده است. که به صورت چند سیستم Flat bed کوچک و یا با سیستم روتاری در ماشین قرار بگیرد.
برای تیراژ های بالا از سیستم روتاری استفاده می شود ولی کیفیت نورد آن به خوبی سیستم تخت (flat bed) نمی باشد. دیگر مزیت سیستم تخت، هزینه های کلی آن است که بسیار به صرفه است و دارای سیستم و ساختار ساده ای است که می تواند برای چاپ ها On-Demand مورد استفاده قرار بگیرد.
سرعت ماشین های روتاری 35-45 متر بر دقیقه است و سیستم های تخت 120 متر بر دقیقه است. این اختلاف به علت زمان توقفی (Dwell Time) است که در ماشین های روتاری وجود دارد که عملیات الصاق به طور کامل صورت گیرد.
طلاکوب سرد و گرم:
طلاکوب سرد را نمی توان روی سطوح بدون پوشش (Coat) استفاده کرد چرا که چسب فویل توسط بستر مورد نظر جذب می شود. برای حل این مشکل می توان یک لایه پوشش اولیه (primer) روی آن سطح پوشش کرد ولی باز هم با این حال فقط برای برخی مصارف کاربرد دارد.
از مهم ترین مزایای این سیستم، اقتصادی بودن آن است. به طوری که تا 50% نسبت به طلاکوب گرم کار هزینه را کاهش می دهد. ولی از طرفی برای طرح های عالی و کیفیت بسیار خوب مناسب نیست.
طلاکوب گرم از لحاظ بصری به شدت جذاب تر است و جلب مشتری بیشتری را به دنبال دارد. به همین منظور برای بسته بندی محصولات لوکس در رقابت طراحی بسته بندی، از آن استفاده می شود. این نوع طلاکوب می تواند برای طراحی های خاص و لبه های شارپ و دقیق و با کیفیت مناسب است.
استفاده از طلاکوب گرم در بازار رقابت بسیار رایج تر است. البته گزینه ی ارزان تر دیگری نیز می تواند جایگزین طلاکوب ها باشد و آن استفاده از مرکب نقره ای در تکنیک چاپی گراوور است که می تواند حجم زیادی مرکب نقره ای را روی سطح کار بنشاند. اما باید در نظر داشت که به هیچ وجه سطح صیقلی و آیینه ای فویل های طلاکوب را ندارد و فقط برای تبراژ های بسیار بالا مقرون به صرفه است. هم چنین هزینه چاپ گراوور و سیلندر سازی آن بسیار زیاد و بالا می باشد.
قابلیتهای دستگاه طلاکوب :
انواع طلاکوب :
موارد استفاده از طلاکوب:
چاپ بر روی پلاستیک ، چرم ، سلفون ، گالینگور ، انواع کاغذ و مقوا ، کارت عروسی ، کارت ویزیت ، سررسید ، تقویم دیواری و ...